Suka blog AisyahAzman?

Sunday, December 22, 2013

Ciri-ciri isteri solehah

//Assalamualaikum and hello guys\\

Siapa nak jadi isteri solehah ?! Yeah, mari mari mari! Datang dekat-dekat. Meh kita kaji macam mana ciri-ciri isteri solehah yang diidam-idamkan oleh semua lelaki. Sekarang ni, bukan senang nak pilih isteri yang menepati kehendak diri mahupun kehendak syarak. 

Namun begitu wahai kaum Adam sekalian, terimalah Hawamu dengan penuh keikhlasan. Kalau sang isteri kurang peradaban ke kurang pengetahuan ke, tolong and tolong and tolong sangat sangat sangat bimbinglah isteri tersebut. Didikan si suami memang sangat sangat sangat diperlukan. Ingat tau, tiada seorang pun manusia di dunia ini yang sempurna. As a gentleman, you should be more matured about your future. 

Aku stop membebel okay. Lets treasure about ciri-ciri isteri solehah yang menjadi idaman para lelaki. Eceh kelasss gitu ayat aku. Nak tau ? Scroll down yaaa.

Ciri-ciri isteri solehah ::

1) Agama Islam.
|| First and foremost, apa pun pilihan kita, tengok and teliti tang satu ni. Agama. Mesti Islam. Jangan sampai tersalah pilih. Maklumlah, sekarang di mana-mana ada penyamaran. Then, sekarang jugak dah banyak kacukan yang muka ayu ala-ala melayu memang ori kelassss gitu. Bila dah bercinta gila gila gila, rupa-rupanya bila tengok IC, oh man! You are non-muslim! Susahlah nanti. Tapi tak salah kalau si dia memang attract dengan Islam. Bimbinglah dia ke arah Islam yang indah lagi sejahtera. 

2) Baik budi pekerti.
|| Walau jahat macam mana pun seorang insan yang bernama lelaki, mesti diorang nak cari perempuan yang baik budi pekerti nak buat isteri. Biasa dah dengar ayat, Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan begitu juga sebaliknya. Tapi jodoh itu rahsia Allah. Baik buruk si isteri, terimalah seadanya dan bimbinglah isteri ke arah kebaikan untuk mendapatkan redhaNYA. Wow! Ayat aku beriya sungguh -____-

3) Cantik wajahnya.
|| Semua ciptaan Tuhan indah-indah belaka. Bab ni, terima seadanya. Jangan mempersoalkan ciptaanNYA. 

4) Ringan mas kahwin.
|| Ada mak bapak yang letakkan mas kahwin and hantaran untuk anak daghaaaa tinggi melangit Nauzubillah. Tak perlu tinggi-tinggi harganya. Dont be a demand person lah. hehe. Aku tengok ceramah kat TV, ustaz tu cakap, his special idea is si suami bagi senaskhah Al-Quran yang dah dikhatamkan olehnya kepada isteri sebagai mas kahwin. I want it ! I want it ! 

5) Seorang gadis.
|| Sebaik-baiknya gadis. Tapi tak salah kalau kita nak pilih si isteri dari kalangan selain gadis seperti seorang janda. Tetapi syarat-syarat calon mestilah menepati kehendak syarak tau. Sebab tu lah, kita ada adat meminang. Time tu nanti, bolehlah si lelaki tahu serba sedikit background bakal isteri diorang. 

6) Keluarga beragama yang baik.
|| Ada certain lelaki, dia sangat tak suka perempuan yang bukan daripada keturunan baik belaka. Tapi pada hakikat, tak semestinya perempuan yang bukan daripada keturunaan baik tu merupakan seorang yang jahat. Ramai sahaja perempuan yang mana background keluarga tak memuaskan tapi perempuan tersebut adalah seorang ustazah and muslimah sejati plus plus plus.

Renung-renungkan and selamat termenung. Hehe. 

KataKata tulus ikhlas daripada AisyahAzman ::
Setiap yang berlaku ada hikmahnya.
Teliti teliti teliti teliti and teliti bila nak buat pilihan tau !
Sebaik-baiknyaaa, solat Istikharah perlu dilakukan berulang kali untuk memohon petunjuk daripadaNYA. 

eh? Sesat pulak gambar ni. Hehe.

With love,
AisyahAzman.


No comments:

Post a Comment

komen sini thanks dearies:)