Suka blog AisyahAzman?

Saturday, January 18, 2014

Pensel dan kehidupan

//Assalamualaikum and hello guys\\

Today, aku nak berceloteh pasai Pensel. Eh? Pensel? Apekehe nyaaa dengan pensel? Tibatiba je. 
Yeah, meh scroll down lagi lagi lagi dan lagi. 
Korang tau tak, pensel pun ada kaitan dengan realiti hidup kita tau. So, dont put a pencil under your leg please ! yeah! 

Jangan pandang rendah pada sebatang pensel tautautau. 
Kita tengok apa kelebihan yang sememangnya ada kaitan antara pensel dengan manusia okey geng.
Meh kita selongkar yang tersurat di sebalik yang tersirat.

1) Kesilapan menulis = Kesedaran
--> Lumrahlah bila kita tulis tulis dan beriya menulis tibatiba alamak ! Wrong wrong ! Salah dan salah. Padam balik dari A sampai Z kesalahan tu. 
-->Manusia pula, kalau ada kesalahan atau sejarah silam yang buruk belaka, perbaiki balik. Then, kita akan sentiasa ada di jalan yang benar gituuu. Past is Past. Starting the newest. :)

2) Ketajaman pensel = Keberanian
--> Tengah syiok menulis sampai 5 6 muka surat, tak sedar pula dah mata pensel tu naik tumpul. Pensel tu makin pendek. Sedih dia. Bila kita sharp it, whoa tajam gilossss ! 
--> Manusia pula, kena berani terima penderitaan and kesusahan sebab derita and susah yang akan tolong kita jadi lebih baik wo ! 

3) Nota untuk diingati = Peringatan
--> Adik-adik sekolah rendah biasa buat benda ni. Cikgu bagi nota, adik salin nota cikgu. Kenapa? Sebab takut lupa nanti kan kan kan? Ke kau takut cikgu ketuk tangan kau kalau kau tak salin nota yang cikgu bagi? 
--> Jangan pernah lupa, ada tangan yang membimbing kita dalam hidup ni. Tuhan membimbing kita mengikut kehendakNYA. 

4) Bahagian yang paling penting = Sikap
--> Bahagian luar tak penting pun, melainkan arang yang dalam tu ha kan. Sebab arang tu lah yang menghasilkan kesan bila kita menulis. 
--> So, hati-hati tau adik kakak abang pakcik makcik atok nenek. Sedarilah kita ni luar cantik, dalam macam mana? 

5) Kesan lepas dipadam = Sejarah
--> Salah ! Padam lagi padam lagi padam lagi. Okey dah clear. Eh? Ada kesan tulisan tadi ! Adoi ! Nampak ke tak eak kesannya?
--> Kita kena sedar apapun yang kita buat akan tinggalkan kesan tautau. Ha, apa lagi, hati-hati and sedarlah dalam setiap tindakan yang kita akan buat. 

Katakata tulus ikhlas daripada AisyahAzman ::
Dont judge a book by its cover. 
Dont think clear water have nothing which is dangerous.
Lumrah kehidupan itu normal things. 
With love, 
AisyahAzman

4 comments:

komen sini thanks dearies:)