Suka blog AisyahAzman?

Thursday, August 28, 2014

Kahwin muda ada negative effect?

//Assalamualaikum and hello guys\\

First and foremost, let me explain about kahwin muda. 
Mengikut logik akal rakyat jelata seluruh dunia mungkin, apa yang kita faham, kahwin muda adalah kahwin bila umur kita baru belasan tahun, 20, 21, 22, 23, 24, 25. 
Aku tak panggil kahwin muda, but i call it kahwin remaja.
Umur remaja sentiasa tak lari dari fefeeling keremajaan cewah.

Indahnya kahwin muda. Fakta. sumber::google

Well, sekarang berderet-deret akak abang adik semua kahwin muda-muda belaka. 
Umur 20 tahun, anak dah tiga, kahwin masa umur 17 tahun. Fuh fuh fuh rizqy minallah.
Semua tu perkara biasa bukan sahaja rakyat Malaysia malah seluruh dunia.
Satu je aku nak cakap. 
Kahwinlah awal seawal awal awal awal yang mungkin. 
Pandai masak je terus plan cepat-cepat buat majlis. 
Pandai lipat baju secantik yang boleh, terus je suruh mak abah cari calon. 
Pandai iron baju sampai string habis boleh jadi menantu jiran sebelah. *Macam over je*.

Taaaapi masalah era 2000-an ni, masyarakat selalu ngumpat sana sini.

Situasi 1:

Pengumpat A: ''Eh, pssst pssst. Jemah, meh lah sini borak kejap buat senaman mulut. Aku dengar Joyah anak tiri Pak Bedul yang ke patpuloh tu nak kahwin hujung minggu ni.''

Pengumpat B: ''Wow! Fantastic! Hebat ni. Umur dia kan baru 18 tahun. Kenapa awal? Entah entahhhhhh.....''

Situasi 2:

Mak cik berkira: ''Mak cik tak benarkan awak kahwin dengan anak mak cik. Awak tahu tak gaji awak tu tak cukup nak bagi anak dara mak cik si model tu sepinggan nasi. Dia tu biasa makan nambelas kali bertambah. Kau mampu?''

Si jejaka blur: ''Erkkk?''

Situasi 3:

Ibu demand: ''You nak kahwin dengan anak kesayangan i, i letak hantaran RM 100000. Kalau you gagal, jauhkan diri dari anak i.''

Si sedih: ''Sah saya gagal. Saya pun kais pagi makan pagi kais petang makan petang pastu malam tak makan sebab tak kais, macam mana nak cari duit hantaran tu mak cik.''

Haa begitulah rutin harian masyarakat era 2000-an. 
Nak habaq mai ya. Perkara utama before kahwin mestilah bersedia. 
Bersedia segala zahir dan batin.
Untuk sang lelaki, make sure ekonomi stabil untuk tanggung family sendiri nanti okey?
Untuk si dara, please ah please make sure you tu pandai masak segala macam resipi. Konpem laki sayang seumur hidup.

Kalau pasangan tu dah lama? Tapi ekonomi belum kukuh. Tapi perempuan tu cuma pass masak nasi je itu pun dah nak jadi bubur. Buang segala tapi.
Sampai bila nak bertangguh? Bahaya kan? Eh mestilah!
Nak bagitau satu ayat ni, ''Jika kahwin, maka kayalah kamu.'' atau ''Kalau nak kaya, maka kahwinlah.''
Faham konsep itu? 

Kesimpulannya, ibu bapa perlu memahami anak-anak about this issue. 
We must take it seriously. 
Semua ni adalah pendapat aku semata-mata berpandukan pengalaman aku si anak muda yang akan berkahwin juga nanti.

Apa pendapat awak wahai si pembaca setia sampai habis? 

KataKata Tulus Ikhlas daripada AisyahAzman::
Kalau nak kaya, maka kahwinlah.
Jika kahwin, maka kayalah kamu.
Jauhi maksiat. Allahu.
La Taqrabuzzina. 
With Love,
AisyahAzman.

2 comments:

  1. Nice Aisyah...kalau bukak isu ni d klangan org brkerjaya dn yg mengutamakan akhirat, pasti tidak akan habis...huhu. betol x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu sis. kita anak anak muda ni patut yakinkan parents about advantages kahwin muda. ceh acah acah semangat pulak hehe. @ayuni sara

      Delete

komen sini thanks dearies:)