Suka blog AisyahAzman?

Friday, October 17, 2014

Lughatul Arabiah Lughatul Quran Lughatul Jannah!

//Assalamualaikum and hello guys\\

say cheese! 

Exactly Lughatul Arabiah Lughatul Quran Lughatul Jannah. 
Aku post entry ni as aku pelik kenapa major said that ::

''Arab susah! Taknak belajar Arab! Bencik!''
atau
''Apa seh. Kalau belajar arab seploh tahun pun belum tentu petah cakap arab.''
atau
''Taknak belajar arab sebab tak suka lah! Tak paham ke?''

Hei hei hei guys.
I want to talk to you strictly that if you belajar arab, you'll feel that arab is better than bahasa melayu.
In Shaa Allah sebab aku rasa macam tu.
Dedulu masa form 1, aku dipaksa masuk kelas KAA (Kelas Aliran Agama yang ada kat certain SMK) and sememangnya wajib belajar arab. 
WAJIB tau bukan selektif. 
And aku rasa macam apehal cikgu tentukan hidup saya?! Cikgu tau tak saya ni mengaji pun belum tentu faham maksud maksud ayat! *hentak kaki protes*

And my mum said, ''pergilah masuk kelas arab. mana tau nanti boleh speaking arab."
Betullah kata kata mak memang In Shaa Allah yang paling terbaik. 
And aku turuti apa yang mak nak. 

Bila aku stay kelas arab masa form 1 setahun, well i like it! Arab is the best subject for me!
Nak kahwin dengan mat arab! *over thinking*
Sampai sekarang, aku adalah seorang form 6 student at SMK Agama Segamat Johor and aku memang nekad tetap nak further Arab sampai sekarang eventho Arab Tinggi complicated sikit. 
Tapi, apadahal, kau kerja keras kau dapatlah hasilnya!
Bak pepatah arab berbunyi begini, Man Jadda wajada waman zara'a hasada. 

So, aku nak seru kat engkoghang yang belajar arab best! *tadi tu muqaddimah wow*

Advantages if uolls belajar Bahasa Arab::

#Bila baca Al-Quran automatically tengok je ayat tu In Shaa Allah boleh catch up terus maksud ayat even for a little bit.

#Lagi best sikit ah, bila bagi tazkirah ke motivasi ke or any talk, boleh selitkan satu dua kalimah arab yang kauorang tau. And others yang dengar pun akan ingat kalimah tu In Shaa Allah. 

#Ramai orang kata yang Bahasa Arab tu indah, unik and so on. Well, bahasa syurga right?

#Kalau rasa boring cakap jawa, melayu je tak sudah, boleh tukar angin cakap arab bila bila masa je as memang dah tau cakap even gagagagap. 

#If geram dengan kawan kau, boleh lah ngumpat dia dalam bahasa arab. kahkah itu jangan diamalkan. 

Cukuplah lima advantages. Allah suka nombor ganjil ni. haha. 
Conclusion?
Rebutlah cepat cepat belajar Arab. 
Belom terlambat lagi dearies. 
Meh meh meh. Arab is the best one subject! 






cukup kot gambarsss. alls time form 6 at SMK Agama Segamat Johor.

With love,
AisyahAzman.

No comments:

Post a Comment

komen sini thanks dearies:)