Suka blog AisyahAzman?

Sunday, December 28, 2014

Asrama. Preparation plus pembaziran.

//Assalamualaikum and hello guys\\

Tatkala hujan rintik-rintik di luar, air pasang malam surut pukul 5, mak bagi seposen ayah bagi pelempang sebab asyik tadah tangan minta duit je. Lahai lahai. Bukan itu main pointnya. Sekadar muqaddimah acah-acah menyanyi senang hati kengkononnya! *sigh*

Now, straight to the point nak taip panjang-panjang biar berpinar mata orang yang tengah membaca ni. say hi! hehe.
Memandangkan sesi persekolahan bakal bermula tak lama lagi, nak tanya sikit kat adik-adik, how's your preparation? 
Thumbs up sikek pada adik-adik yang dah packing barang asrama siap masuk dalam kereta sekali. Ada ke? kehkeh. Before ni, aku pernah post pasal asrama kat SINI (klik kalau taktau and naktau penting ni penting ceh). And now, isu yang sama tapi kata kunci yang berlainan. euwww.

Aku nak cerita pasal usaha aku completekan barang-barang before balik hostel dedulu. 

First and foremost, aku buat list segala keperluan dan kehendak yang mesti aku miliki. Barulah boleh pulang ke asrama dengan hati yang girang. 
Ikut hati aku, tahun baru so barang semua messssti baru termasuk baldi and baju sekalipun! Ah persyaiton itu semua. Membaziaq! Tapi hakikatnya memang barang-barang asrama aku akan bertukar baru setiap tahun even yang lama boleh guna lagi. what the teruk beruk mangkuk girl? 

Kalau ada je yang aku tak dapat nak barukan, confirm muka aku macam hilang towel oren kesayangan sedih tahap maksima. 
Mak abah pula ikutkan aje kehendak aku. Sayang mak abah too much muah muah sikek! Agaknya anak last memang PENdesak kot. Tahu nya nak ada aje. mihmih. haifaif sikek siapa ada habit sebijik dengan aku!

Then, bila segala barang dah complete, barulah settlekan junkfood atau jajan nama kampungnya.
Okey, maggi dah, air kotak dah, gula-gula, roti inti, coklat Cadburry, nesvita, milo, susu pekat, gula pasir, roti potong and kaya, haa bisssekot belum!
Abahhhh...... bisssekot adik belum ada? muka kesian kalau aku buat memang win! pity me abah. hehe.

Yay! bisssekot dah *ejaan aku ikut sebutan baru nampak manja bluwek*. Baru complete.
Bak kata mak aku memang patut pun tidur dalam kelas. Bukan sebab gene mak memang kaki ngantuk dalam kelas tapi makan melebihi had, toksin berganda kolesterol tak terkira.
Korang pun mesti macam aku kan? huuuu. 

makanan harian aku dalam kelas. makan sampai ngantok! 

ni google je. takboleh challenge aku punya dedulu haha takdelah tapi level banyaknya macam lebih kurang dengan aku punya kehkeh.

ni pun antara kegemaran aku kat asrama!
Adik-adik, jangan contohi sikap hakak yang ''baik'' sangat ni tau. Nafsu tu nafsu. Sekolah untuk belajar bukan untuk makan okey! 
Aku ada sediakan which is DO'S and DONT'S untuk para penghuni asrama sekalian elakkan pembaziran yang over.

DO'S

1) List all things which are needed only. Wanted based on NAFSU are not allowed.
2) When you're going to market, bring your list to refer before buying. 
3) Straight to the part of things which are needed without turn left and right fuiyohhh!
4) Check price of things alertly first before taking them.
5) Please cross list after buying things so that you'll not confuse soon. Takut terbeli twice kang dah membazirunnnnn.

DONT'S

1) Follow over NAFSU to list what you want. want want want want! CANNOT!
2) Never make any list and just choose anything what you want without check it's price and never care. Syaitonnirrajim tepuk tangan nanti sebab ada konco baru.
3) Take jajan over kengkonon ngidam itu ini. Hoi please dont! 

At last, do you realize that yang DONT'S tu lah yang aku buat hahaha. 
Banyak lagi sebenarnya DO'S and DONT'S tapi almaklumlah aku macam blur pula tibatiba. 
Jangan ikut nafsu, nanti lesu lepu. 
Kang berpenyakit, baru menyesal memang susahlah. Prevention is better than cure gitu haa. 

Lastly........

saja nak bagitahu ni bisssssekot fav aku! siapa sama dengan aku haifaif sikek k Bye! 
With love,
AisyahAzman.

1 comment:

komen sini thanks dearies:)