Suka blog AisyahAzman?

Thursday, December 11, 2014

Bila gigi dipagar. Bila braces digigi. #PartOne

//Assalamualaikum and hello guys\\

Hai lah jang oi. Terlintas di benak fikiran nak update pasal braces hari ni. Sebab aku juga adalah braces user. Ceh gitcheww.

source by ayah google.
Yes. Aku pakai braces since form 5 and sampai sekarang aku still pakai lagi. Means that dah dekat dua tahun juga dah aku pakai. 
Tujuan utama aku pakai braces disebabkan rasa tak puas hati dengan gigi sendiri. Pernah rasa sama macam aku? Kalau dok depan cermin, pusing muka kiri sikit, kanan sikit, ha sengeh pandang cermin kejap pastu rasa nak tutup mulut cepat cepat. Alhamdulillah semua tu anugerah Allah. 
Depends pada kita sama ada kita berjaya menjaga penampilan diri dengan baik atau sebaliknya.

Aku request braces kat mak abah bukan sebab nak  cantik semata, tapi sebab gigi kesayanganku tidak rata serta jarang jarang sedikit menyebabkan aku hilang keyakinan diri.
Before aku iktirafkan braces sebagai teman tidur dan jagaku, aku saaaaaangat susah bercakap dengan orang lagi lagi dengan orang yang kurang dikenali. 
Kadang kadang bila kengkawan buat lawak ketawa mengekek, aku cuma sebagai pemerhati yang macam hilang deria untuk detect joke stories. Haish teruk tahap teruk lagi teruk. Tapi kadangkadanglah. ehehe.

Then, aku memberanikan diri request nak pakai braces kat parents aku. 
Tipulah kalau mak abah give their permission teruihhh. 
Aku rasa macam kena interview dengan reporters profesional. 
Parents aku punya soalan punyalah gimik. 
Kenapa nak pakai tu sememangnya soalan utama parents aku laa kan. 
And last, mak abah give their permission. Alhamdulillah Ya Allah. 

Aku buat kat private clinic so agak cepat sikitlah settle kan.
And my braces is 2 in 1. Boleh buka and pasang anytime.
Normally, braces user akan pakai pattern yang lekat kekal kat gigi and colourful right?
Tapi pattern braces aku straight line aje.
Nanti entry akan datang, aku show off gambaq braces and aku. hehe.

Mula-mula pakai memang sakit gila. Rasa macam nak buang gigi masa tu jugak. Agak susah nak bercakap and mengunyah makanan.
Tapi, lama sikit dalam seminggu gitu, baru hidup aku kembali normal fuuu.
Bila bangun je dari tidur, rasa macam eh ada apa pulak dalam mulut ni adoi. 
Well, mula-mula pakai memang gitu.Penuh onak duri yang harus ditempuhi ceh.

But then, automatically, aku tak takut dah cakap depan orang ramai. 
Watlek watpeace watcool watdoyufil je aku lepas tu. Masa tu aku rasa berbaloi aku pakai braces sebab keyakinan dalam diri ni meningkat mendadak gitu haa. Ada hikmahnya mak abah bagi aku pakai braces.

Tempoh penggunaan braces adalah mengikut level gigi sama ada teruk atau still berada dalam keadaan ok.
Yang penting, sebelum kita buat apa apa pada gigi, please refer to dentist first.
They'll give their advise to you and inform how to settle your teeth's problem. 

Sampai sekarang, i'm still braces user and i'll continue my braces story soon. 

Adakah anda braces user? 
Lemme know your braces stories. 
Sharing is caring right? ekeke.

With love,
AisyahAzman.







8 comments:

  1. Wahhh saya memang nak pakai braces. Mahal tak awak buat? Share lah lagi story pasal braces ni lagi ye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends pada gigi. kalau dentist kata ada gigi yang kena cabut, agak naiklah harganya. hehe. ok i'll continue soon. sebab panjang yang nak dicerita ni. >.<

      Delete
  2. adik saya pn nak pakai braces ni. sbb dia kata gigi dia x teratur.
    semoga terus yakin dlm hidup. hihi... nnty smbung cerita ok? boleh saya share dkt adik saya pulak nnty.

    ReplyDelete
    Replies
    1. whoaaa yeke ? teruskan teruskan. hehe. In Shaa Allah. keyakinan akan ditingkatkan ceh.
      hehe. okey dear. nanti kite sambung crite pasal ni lagi :)

      Delete
  3. Gigi zumal ok cuma agak bergerigi macam buaya. Hehe ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee. masing masing ada masalah gigi ye? gigi kita pun sama. terok jugak. macam macam pesen gituu. >.<

      Delete
  4. teringin nak pakai, tapi mr.suami kata tak payah la..ok je tu..haha.. tapi gigi tak la "serabut" cuma nak kemaskan.. tapi apapun semoga dik terus berkeyakinan lepas ni tau... btw berapa lama pakai tu.. maksud mommylina tempohnye... nanti sambung story.. boleh review lagi n 2nd request mr.suami..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.tu lah. kita ni pon pujok parents beriya iya baru dpt permission. in shaa allah sis. okeoke. i will continue story tuu. hehe. tempoh kita dua tahon gitu. tapi tgk jugak kekerapan kita check up kat doktor. :)

      Delete

komen sini thanks dearies:)