Suka blog AisyahAzman?

Saturday, December 6, 2014

Masalah? Mengeluh?

//Assalamualaikum and hello guys\\

Astagfirullahal'aziim, mana ada orang yang takde masalah hui! (tetiba).

sumber uncle google bagi culik gambar dia.

Kamu kamu kamu dan kamu mesti pernah atau selalu sangat mengeluh bila ada masalah tak kira besaq kaaa keciq kaaaaa. kan? 
Tak pernah? Tipuk. 
Mesti seumur hidup paling minimum pun sekali dua lah pernah mengeluh when you having problems right?
Boleh caya ke sekali dua? Well, kita sesama manusia. 
Aku pun sama jugak macam engkoghang. Bila ada masalah selalu sangat mengeluh itu lah ini lah.

"Masalah datang tiba-tiba? Kenapa tiba-tiba?"
Bukan tiba-tiba, tapi kau yang jemput masalah tu datang. *sigh*

Pernah fikir tak hikmah kenapa kau dapat masalah yang berat sampai rasa macam diri kau memang tak larat dah nak tanggung beban masalah tu segala? 
Sedar atau tidak, Allah datangkan masalah besar atau kecil pada kita segalanya adalah berdasarkan kemampuan kita.

Kita kena ingat bahawa segala masalah yang datang mesti ada penyelesaiannya. 
Tak percaya?
Kalau kita sakit, apa penyelesaiannya? Ubat dan penawar serta usaha diistiqamahkan dengan doa diakhiri dengan tawakkal.
Kalau kita bergaduh, apa penyelesaiannya? Perbincangan dan perdamaian sesama kita.
Kalau kita mati? Itu bukan masalah tapi itu lumrah. setiap yang bernyawa pasti merasai. *deep*

Apa motif aku untuk entry ni? 
Oh sekadar perkongsian yang dapat memuhasabahkan diri bersama ceh gitu.

Fikir-fikirkan.......
And last, bila kita ada masalah je, apa kata kita monolog "alaaahai, kepelbagaian kehidupan kan meningkatkan kematangan, bak kata AisyahAzman variety is the spice of life, so chill''. Ceh ceh ceh. 
Jangan lupa ucap ''Alhamdulillah Allah bagi aku masalah, ada hikmah menanti In Shaa Allah.''
Mak selalu ingatkan aku macamtu tapi aku je selalu over benau mengeluh sampai lupa pesanan mak. Astaghfirullahal'aziim.
Istighfar istighfar istighfar jom :)



With love,
AisyahAzman.

3 comments:

  1. follow blog cik anggur,follow twitter cik anggur,like facebook cik anggur balik di
    http://belogcikanggur.blogspot.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  2. 8 Dec 14, 11:45 AM
    Etuza: Salam singgah dan follow sama-sama suka follow klik blog Etuza URL blog anda ada dalam list BW Etuza hari ini

    ReplyDelete
  3. masalah mmg takkan selesai... cuma anggap masalah ni sebahagian dari hidup je...
    salam ziarah dan follow :)

    ReplyDelete

komen sini thanks dearies:)