Suka blog AisyahAzman?

Saturday, December 27, 2014

Pulau Kapas. Snorkelling.

//Assalamualaikum and hello guys\\

Diving and snorkelling were so fun as i'd feeling one of them!
Aku ni bukan seorang manusia yang pro berenang. oho memang tidak.
Well. tengok laut dari jauh wahhh teruja betul macam teringin nak terjun dalam laut lajulaju.
But the reality is terjun kolam pon tak pernah. siapa se geng dengan aku? haifaif sikek!

Zaman sekolah dulukala, aku and kengkawan join trip ke Pulau Kapas ala last minute planning.
Kitorang diberi peluang, prefer nak snorkelling or just stay atas bot tengok others snorkelling.
And aku punyalah ghairah kemain bersungguh-sungguh nak snorkelling padahal berenang pon tak reti amende tah berangan nak snorkelling.
Mencuba tak salah right?

Two men who're responsible to guide us gave their instruction so that all of us MUST wear a life jacket per person before snorkelling. for safety katanya.

Then, lepas kitorang semua diyakini save agaknya, kitorang pon dilepaskan ''satu per satu''.
Splash! Splash! Splash! *bunyi satupersatu jatuh masuk air memang drama king sungguh*

Turn yang dinanti-nantikan aku. wuu eksaited!
aku pon melakukan penerjunan buat julung kali dengan bacaan bismillahirrahmanirrahim.
splash!

aku: tolong tolong tolong! takboleh nafas! air ni masin! haktuih! tolong! lemas!
guider: hei, awak tak lemaslah. jangan gelabah. tengok abang terjun tak pakai life jacket pon!

penat abang tu yakinkan yang aku selamat, aku still jugak yakin yang aku tengah lemas. adoi diri. bencik.
at last, kawan aku yang tarik aku balik bot.
just because of that urgent situation konon-kononnya, terus fobia dengan laut.
apegune life jacket melekat punyalah ketat?

Actually, snorkelling is the best one of activities as you can observe various ''things'' in water such as anak-anak ikan, dolphin, and nasib tak baik boleh jumpa the real of duyong or maybe..... dugong wo.

Definitely, Pulau Kapas has beautiful scenery babe!
uish laut jernih sungguh boleh nampak berapa kaki dalamnya air lahai trauma aku.
Takat cerita pasal keindahan laut sana sini kedebam kedebom bolehlah. haha.
Tapi serius aku tak tipu, sesiapa yang belum pernah snorkelling or diving kat Pulau Kapas, selamat mencuba kelak. In Shaa Allah takkan menyesal datang sana.

muka yakin sebelum meronta-ronta alahai pengecut rupanya aku haha.

ehem, yang pakai google kuning tu orang yang menaip ni. bukan nak kata apa lah. kesian kawan aku jadi mangsa kena tarik dengan aku. tak perasan pulak ada orang snap. malu tak sempat cover -,- jujur beno muka kalutnyaaa.

para perenang handal. rileks je. aku tak mampu kehkeh.

ada aku tak? mana eak? dah lemas? ke aku yang snap gambar ni eak? alahai.

air jernih! sumpah tak tipu!

aku belum pernah pergi pulau lain tapi akan pergi kelak. kelak k kelak.
so memang jakun gila ah bila dapat lemas dapat tengok ikan dapat bagi ikan makan kat Pulau Kapas ni.
Jakun?
Lah memang punnnn. haha.

Aku bersyukur sebab aku dapat menunjukkan kejantanan aku dengan melakukan penerjunan berani mati tapi masih diberi peluang bernafas hingga kini.
Baru aku tau macam mana terseksanya orang-orang yang mati lemas kat luar sana.
Allahu. Hamdallah.

With love,
AisyahAzman.


2 comments:

  1. wahh bestnyaa.. teringin jugak nak snorkelling nih... mind to share how much it cost?? hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah best best best! hehe. masa kita pergi, sekali dgn pakej penginapan. tak silap kalau pakej alls dalam RM 35 untuk snorkelling. not sure kalau non-package. :D maybe mahai sikek ehe.

      Delete

komen sini thanks dearies:)