Suka blog AisyahAzman?

Saturday, January 31, 2015

Beliau seorang Muazzin

//Assalamualaikum and hello guys\\

Ya. Beliau seorang muazzin. Muazzin part time. 
Masuk bulan ni, dah dekat dua tahun beliau bergelar Bilal. 
Still terngiang-ngiang lagi kat telinga aku ni awal-awal dulu beliau inform me that he was offered by someone to be a Bilal di satu masjid jamek pekan kecil.
Bukan satu tugas yang mudah untuk digalas ya serius. 

Mula-mula tahu tawaran yang Ayie dapat, aku macam tergamam juga lah. Bukan macam, tapi memang tergamam pun. Sebab macam tak percaya wallahi tak percaya hei Ayie masa tu baru 18 tahun k 18 tahun! 
Otak aku ligat fikir macam mana tahap kenakalan Ayie dengan jawatan yang diamanahkan rasa macam takboleh nak ngam dengan jiwa remaja beliau.
Cuak juga aku alahai padahal Ayie cool je takde lah cuak mana. Orang kata cubit paha kiri, paha kanan terasa oh tiada kait mengait. 

Keyakinan mengatasi segalanya. Aku percaya ''sahabat'' aku sorang ni mampu menggalas tanggungjawab yang diamanahkan meskipun berat. So aku pun bagi sepenuh sokongan dengan keyakinan yang memang terlampau yakin sehingga mengalahkan rasa cuak di hati Allah sahaja Maha Mengetahui. 

Actually, antara perkara yang kami fikir masa tu, ''Bilal kan biasanya bapak bapak atok atok.'' 
Tapi tu tak utama mana pun, yang paling pening sikit je tak banyak mana pun, bila kami fikir, ''Bilal kan biasanya suami orang'' ''SUAMI orang'' ''S U A M I orang!'' k masa tu dah berlegar-legar perkataan tu dalam benak fikiranku oh matilah kami takkan kena kahwin kot Ayie tu kalau dah bergelar Bilal? 

Hampir-hampir Ayie reject tawaran tu, but aku lah penghalang segala apa yang beliau rancang. 
NO! Jangan tolak! Ini peluang! Bukan untuk mencari publisiti murahan, bukan untuk mengejar glamour tapi ini amanah!!! Dan Allah ingin menyatakan sesuatu yang belum terungkap. 
Dan akhirnya, beliau menerima dengan hati yang terbuka. Bilal Ayie cewah nama rare sungguh. 

Sekarang, usia kami yang sebaya ni dah masuk 20 tahun. Dan tanpa disedari beliau telah bergelar Bilal hampir dua tahun. Alhamdulillah.

Dari hadapan masjid.
Ni namanya motel. Motel ni menempatkan para musafir yang datang ke Labis. Jadi, takperlu lah cari hotel segala.
Mungkin banyak hikmah tersirat yang menanti kami atau Ayie seorang sahaja. ekeke. Tapi bila dah dapat jawatan cenggitu, pakcik makcik ramai pula berkenan kat Ayie haaa tu tak termasuk hikmah tu dah kira tepi errrr. Bencik. 

Semoga Allah permudahkan urusan kami. Mana tahu antara hikmahnyaaa, masyarakat push Ayie suruh kahwin ke. Yelah lebih afdhal kan orang-orang yang berjawatan kat masjid dah berkeluarga. Untuk elakkan fitnah yang dilemparkan manusia durjana kehkeh.
Okey bye ceh nampak sangat ketandusan idea nak menaip lagi.

With love,
AisyahAzman.

Friday, January 23, 2015

Perubahan bila dewasa belaka.

//Assalamualaikum and hello guys\\

Kedewasaan meningkatkan kematangan pemikiran. Setuju? Aku nak ubah sikit ayat tu. Kedewasaan meningkatkan tahap kepandaian dalam pelbagai masakan jahitan dan segala kewajipan seorang perempuan. Setuju? Sekadar ayat yang meniti di bibir blog semata-mata. Sebab aku masih zero bab bab kerja ala ala keperempuanan ni. Percaya? Dari form one hingga form six, kehidupan aku adalah full-time kat hostel part-time kat rumah. *alasan*

Hujung minggu kalau balik rumah, no homework no cooking no clean this and that only tidur tidur dan tidur. Emak aku? Confirm menyinga! Tapi apakan daya. Bila difikirkan sekali sekala aku balik rumah melepaskan penat lelah sepanjang kat asrama so emak sekadar pekik duatigapat kali suruh aku buat kerja rumah lepastu kalau aku 'bisu', dah malas emak nak pekik lagi. 

Tapi itu semua masa zaman persekolahan aku derr. 2015, umur aku cecah 20 tahun. Nak tidur tidur dan tidur? Berangan minah jenin gamaknya. Memang no chance lagi dah. Segalanya berubah serta-merta tanpa diduga kauuuu! Setiap pagi, aku dapat peluang sambung tidur seminimum minit yang mungkin. Setengah jam tu level paling maksima. Then, emak bukan takat pekik lagi dah. Pintu bilik tidur aku tu kalau dijentik terus roboh, agaknya dah berapa kali lah abah kena tukar pintu bilik tidur aku. 

Perubahan? Yes, memang banyak sangat perubahan bila kedewasaan mengejar kita. 

Dulu, ''jangan bercinta masa sekolah okey! kang belajo ke mane, asyik angau aje.'' 
Sekarang, ''nih mak nak tanya, si 'polan' tu serius ke dengan engko? Kalau serius datang jumpa mak abah.''

Dulu, ''haa ni mak belikan handphone baru, yang penting belajar serajin yang mungkin tau!''
Sekarang, ''dah besar kan? Nak beli apa-apa, cari duit sendiri. mak taknak belikan dah.''

Dulu, ''duduk rumah diam-diam, belajar kat dalam bilik sana! jangan asyik tengok tv aje.''
Sekarang, ''jangan dok terperuk aje dalam bilik tu, meh dok kat depan ni tengok tv.''

Dulu, ''tidur awal! esok sekolah!''
Sekarang, ''aikkk, awal beno tidur? siang tadi angkat berat ke?''

Dulu, ''handphone tu mak campak luar kang. Belajar!''
Sekarang, ''hamboi sengeh sorangsorang, mesej sape tuu?''

Semua tu dialog emak aku. Kenapa emak aje? Sebab emak lah orang paling rapat dengan aku and paling banyak cakap dalam rumah. haha. 
You see what i see? 
Aku yakin bukan aku je macam ni and harapharap masih ramai lagi geng geng senasib dengan aku. ekeke. 

zaman belasan (16 tahun 2011)
zaman umur puluhan (20 tahun 2015)
Ok then, nampak betul perbezaan baru nak up and dewasa bergaya sentiasa kan kehkeh.

Now, aku makin rasa sungguh tercabar apabilaaaaaa ramai betul rakan sebaya dah kahwin. 
Timbul pula rasa jealous dalam diri ah persyaiton itu semua. 
Dan emak pun semakin mendesak aku untuk belajar masak jahit segala. 
Risau betul emak kat anak manja sorang ni. Doakan aku semakin hari semakin bertambah rajin ok! 
Nak selaraskan rajin buat kerja plus rajin tidur choii.

Okey, nak pesan sikit pada adik-adik yang dok hostel tu, sekali sekala balik rumah rajin-rajinlah buat kerja rumah. Jangan jadik macam hakak ni haaa. Pemalas. Dulu lah. Sekarang rajin dah. 

Sebelum diri ini 'dipetik' orang, baik aku tobat dulu kurangkan tidur. Kan nak jadi isteri yang tinggi komitmen kelak ceh kau dah kenapa. Berangan sambil berusaha ok what. Kan dah makin dewasa. 
Dedulu fikir couple putus lah suka orang tu suka orang ni. Sekarang fikir kahwin terus dengan sesiapa yang menerima diri yang noob lagi kerdil ini seadanya. Kan perubahan juga tu mihmihmih.

Ok got to go! Nak kemas bilik dulu! Lepastu masak lepastu jahit tudung sampai tertidur ceh tidur tu wajib disebut. Sekarang aku dah buat tudung bawal sendiri tau! Berkat kedewasaan cewah padahal cincai je. 

With love,
AisyahAzman.