Suka blog AisyahAzman?

Saturday, January 30, 2016

Abahku Hero! Tapi Abah Alzheimer?

//Assalamualaikum and hi guys\\

Aku dari baby lagi memang maklong paklong yang jaga. 
Tapi aku takpernah panggil dorang paklong maklong. 
Since aku pandai bercakap lagi aku panggil dorang MAK ABAH. em exactly! thats special calling for both of them as they're my second parents hiks! 
Where are both of my parents? O both of them tinggal berasingan dengan aku, and setiap kali public holiday, family aku memang akan datang jenguk aku kat sini (rumah paklong maklong).

Abah (paklong). Abah special sangat!
Abah sorang je yang panggil aku dengan nama INTAN. sebab abah kata aku berharga macam intan permata bagi abah. too sweet abah! sweet! nak guna nama Intan lah untuk entry ni sebab dah lama abah tak panggil lagi nama tu :') 
Abah tahu tak abah hero Intan? Intan tahu, abah takkan baca apa yang intan taip ni. Tapi Intan nak cakap juga, ABAH HERO! ABAH HERO! ABAH HERO!

Abah takpernah naik tangan kat Intan kan? even abah marah macammana pun, mulut je berbunyi, tapi takpernah sebat. Abah penyabar sungguh!
Abah selalu pujuk Intan bila Intan merajuk. Kalau dulu, bila Intan ajak pergi kedai je, abah bawa terus tanpa alasan, bila sampai je kedai Intan lari-lari turun dari motor, abah perhati je. Abah kata "Nak amek apa-apa, amek je lah Tan."
Lepastu, sedozen coklat, gula-gula, chikedes, aiskrim, entah apa-apa lagi junkfood yang Intan ambil, abah kata ok je lepastu abah bayar semua. Nasibbaik makcik kedai tak bagi kita guni buat isi segala macam benda tu kan abah kan? haha. 
Bila time hujan masa sekolah rendah dulu, abah takkisah pun datang awal berhujan, lepastu tunggu je Intan keluar dari kelas kan abah? 
Tiap kali balik sekolah, abah mesti dah tunggu kat depan sekolah. Kadangkadang, abah datang paling awal padehal abah tahu lagi 15 minit kelas Intan habis. Sebab abah taknak Intan jalan kaki. Kan abah? 
Abah abah, dulu kita suka tengok cerita P. Ramlee sampai tengah malam kan? Abah tengok sambil baring lepastu bila abah terlelap je, Intan kejut abah suruh tengok juga. Abah tak marah. 
Abah duduk juga tengok cerita tu sekali sampai habis. 

Bila dah sekolah menengah, Intan nak masuk asrama, abah sedih, abah nangis. Abah ingat lagi tak? Kelakar je masatu. Masuk asrama je pun abah ui ekeke. 
Intan dah pandai bawa moto! Setiap kali Intan nak berjalan, abah mesti pesan, JANGAN PERGI JALAN RAYA SANA! JALAN JALAN KAT KAWASAN SINI JE. 
Tapi abah, Intan degil! Intan tak dengar kata, Intan bawa motor laju laju lepastu lumba ramai-ramai. 
Allah bayar cash! Intan accident. Kawan-kawan hantar balik rumah, Intan terus minta maaf kat abah tapi abah tak marah. Abah cakap elok-elok. 
Abah tengok luka Intan sana-sini. Abah tolong emak ubatkan Intan. Abah tolong Intan berjalan tapi Intan takboleh. Tisu lutut Intan koyak! Abah tolong angkat Intan masukkan dalam kereta lepastu hantar pergi klinik. Abah tak kuat tapi abah kuatkan juga.

Tahun 2016, abah tak sihat dah masuk tahun keempat. Abah dah tua. Umur abah dah 80 tahun.
Abah dah takpernah panggil nama Intan. Abah lupa tak kenangan kita? 
Abah tahu tak yang Intan dah nak kahwin? 
Kalau abah sihat, mesti abah dah interview bakal menantu abah tu. Mesti abah suka. Abah suka kan abah kan? Abah kan peramah. Abah tanya lah dia macam-macam.
Abah, even sekarang abah takkuat, abah dah lemah, abah dah lupa Intan, takpe. Intan tetap suka sebab abah still nak makan macam biasa. Abah jangan takmakan tau. Nanti Intan sedih.
Abah lupa eaaaaaaa abah kan taksuka bila Intan sedih. 

Abah, Intan tak sempat nak share cerita macam mana Intan kenal bakal menantu abah tu, kenapa Intan pilih beliau. Intan takdapat nak cerita sebab Intan tahu abah kena rehat. Abah taklarat nak dengar banyak sangat cerita. Nanti abah penat. Intan taknak abah penat. 
Abah, In Shaa Allah beliau mampu jaga Intan dengan baik. Abah doakan Intan ea.
Abah sihatlah cepat abah! Abah duduklah bercerita dengan Intan! Intan tunggu abah sihat ea abah. 
Banyak sangat cerita yang Intan nak cerita ni. :'\

Abah Alzheimer? Yes, abah alzheimer. Abah tak ingat yang Intan ni dah nak kahwin.
Abah ingat yang Intan still sekolah rendah. Abah ni kelakar tahu tak?
Kadang-kadang abah tanya "harini takpergi sekolah?" Abah, intan dah 21 tahun dah sekarang. Intan tengah cuti semester. Intan dah tak sekolah dah bah. hehe.
Intan masuk U. Kalau abah ingat, mesti abah suka sangatsangat kan? Sebab dulu, abah suruh Intan belajar pandai-pandai sampai masuk U. And now, I did it!
Kalau abah sihat, mesti Intan ajak ajak ajak ajak juga abah tengok U Intan. Abah mesti suka.

Dulu, masa UPSR , Intan dapat result, abah hadiahkan Intan motor. Sampai sekarang motor tu lawa lagi bah. Intan janji akan jaga motor tu elok-elok!
Intan akan gunakan motor tu je, taknak motor lain!
Masa PMR, Intan dapat result, abah bagi Intan sejumlah RM. Intan taknak pun tu semua. Cukup bangga Intan masatu bila kejayaan dikongsi dengan mak abah n family.
Masa SPM, Intan jatuh. Abah dah start sakit. Dan hakikatnya, result Intan memang cukupcukup makan. Balik je rumah, tengok abah tidur je, abah takkan tahu dah apa yang jadi lepasni.
Tapi mak? Mak sedih tau abah bila tengok result Intan. hmm.
Kengkawan masuk U, Intan STPM je abah. Intan rasa taknak belajar. Tapi Intan takboleh berterusan sedih. Mak still nak tengok kejayaan Intan.
Alhamdulillah, Intan bangkit dan mampu buat mak tersenyum even abah? Tetap takfaham apa-apa.
Right now, Intan kat U, tapi abah takpernah tengok macam dedulu masa Intan sekolah. Takpe bah.
Ada sorang lelaki berjiwa abah abah sangat selalu juga jenguk Intan. Beliau ganti abah. Beliau ikutkan je kehendak Intan. Beliau banyak mengajar Intan. Beliau orang yang sabar sangat. Macam abah!

Intan saaaayang abah. 
Sayang level gilagila punya lah!
Semoga Allah berkati perjalanan abah sepanjang hayat abah. 
Intan harap. 
Sekian daripada seorang intan payung abah yang rindukan abah. 

With Love,
AisyahAzman.

4 comments:

  1. mohon kuat 💪 wahai intan payung. moga abah awak diberi ksembuhan. Allahumma Ameen. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaaaaa fiqa!!! akhirnya dah publish ea?! nak kena stalk habis-habisan ni ekekekeke

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Ecah... aku nangis kot baca cerita ko... sobsss

    ReplyDelete

komen sini thanks dearies:)