Suka blog AisyahAzman?

Thursday, June 2, 2016

Tips Masuk Universiti #PartTwo

//Assalamualaikum and hi guys\\

Hi! How are you readers?! 

I feel too happy as I am in study week beginning from today! *and hectic week actually errr*
Ok, before this, pernahlah aku ni gatal-gatal terfikir nak share Tips Masuk Universiti #PartTwo kan?
So, disebabkan aku rasa harini aku free, aku nak aaa share lagi Tips Masuk U untuk adik-adik yang baru masuk Asasi, Tamhidi, Matrik, Diploma and even Form 6 (bukan tips belajo weh).

Aku nak cerita pasal Tips Cari Kawan yang Betul :)
sebab ada yang minta aku cerita kat komen post sebelum nih. 


Ok dek, ehem ehem testing testing. 

Dok kat Universiti / Kolej or where ever, sometimes kena belajar jadi selfish. *sigh*
kehkeh takde aaa. 

Nak cari kawan yang betul ni senang je. 
Waras, tak gila, berakal. Ok ah tu kan? hehe. 
Actually, susah gila nak cari sahabat yang ada masa susah senang kita. 

Bagi hakak lah kan (ceittt hakak), carilah kawan yang senang hati dan ringan tulang bila nak buat esaimen (assignment). In my opinion lah kan, kalau kawan kau sanggup berkorban 28 jam sehari semata-mata nak siapkan esaimen group and cover kerja kawan lain, ha dah cukup baik dah kawan gitu! 
Persoalannya apa kaitan esaimen dengan kawan? 
Tak, point aku sekarang ni ialah BERKORBAN. 
see? ke still blur blur lagi? 
sebab tak semua orang ringan tulang nak menyusahkan diri sendiri demi kepentingan kawan lain.
tak caye? cuba korang observe kawan sekeliling korang tu nanti k?

Ok lepastu, 
cuba kau buat-buat takde duit. Or sometimes, memang time kau tengah sengkek gila. (bukan sengkek sekali dua tapi berulang-ulang kali).
cuba perhatikan siapa manusia yang caring dengan kau. 
Kalau ada kawan yang sanggup share semangkuk maggi dengan kau even kawan tu pun tengah sengkek, kalau ada kawan yang sanggup hulur duit tanpa minta kau ganti semula duit dia tu, he/she is THE ONE! the one of your true friend. (jangan pulak kau ambil kesempatan kat kawan kau tuh!!)
Nampak simple je point tu kan tapi actually susah nak jumpa kawan macamtu sobssss.

Dan yaaaaang last untuk #PartTwo nih,
korang tengok ea bila time korang demam or tak sihat,
siapa manusia yang selalu terkejar-kejar bagi kau makan ubat, minum air, belikan makanan minuman dan segala keperluan kau masa tu? 
Lagi advance, siapa manusia yang sanggup lapkan muntah kau selain mak ayah kau masa kat tempat belajar nih. And! Siapa yang sanggup bersengkang mata dodoikan kau sebelum tidur em emm *sinis*.
Tak semua sanggup beb. 

Aku ni dulu kan ada kawan yang betul-betul selfish. 
Selfish terang-terangan pulak tu. 
Dia jenis orang yang taksuka bila kawan dia sakit. 
Dia memang kata dah kat aku yang dia jenis taksuka tolong orang fuuuuu pelik! dan jujur~
Dan sampai aku pun pernah nekad untuk jadi selfish MashaaAllah nasibbaik cepat sedor diri ekekeke.

Maka nyaaaaaaa, cari kawan tu memang mudah, tapi nak jumpa sahabat weh susah! 

Once you masuk universiti, please be an independent student! 
jangan cengeng (kuat nangis) kbye.

With love,
AisyahAzman